Marije Krijgsman met heidewachtel Milo

“Milo was eigenlijk de baas over mij en ik voelde mij een belabberde hondenbaas. Om je heen zie je iedereen honden hebben, zo moeilijk kan het toch niet zijn – niet bleek minder waar. Milo heeft een enorm jachtinstinct en daar snapte ik helemaal niets van. Ik ging er steeds meer tegenop zien om met hem naar buiten te gaan. Ik krijg er weer een knoop van in mijn buik als ik er aan terug denk. Ik wist niet meer wat ik moest doen en mij man was inmiddels zo zat van Milo’s gedrag dat hij een ultimatum stelde, snel verbetering of Milo moest weg. Dat trok ik echt niet!

 

JJ is mijn held, wat zij kan is magisch! Vanaf het moment dat ik de roedel in stapte, wist ze direct wat mijn probleem was. Ik was onzeker waardoor de honden mijn energie te laag vonden en met me gingen sollen. En ik durfde mijn space niet te claimen en ze heeft me hier op haar directe maar liefdevolle manier op aangepakt. Ik had inmiddels zoveel gelezen over honden en trainingen gedaan dat ik de meest belachelijke dingen over mezelf als hondenbaas was gaan geloven omdat het allemaal niet lukte. JJ heeft ze allemaal omgebogen door mij te anders te laten ervaren. Ik voel haar trots waardoor ik trots ben op mezelf.

 

De bootcamp is echt een omslag in mijn en Milo’s leven geweest. We zijn zulke matties en ik begrijp nu pas echt wat het betekent om verbonden te zijn met een dier. Elkaar vertrouwen is het grootste cadeau dat de bootcamp ons heeft kunnen geven. Ik voel mij een goede baas. Heb een tas aan mogelijkheden die ik kan proberen als Milo te hard in zijn jachtdrift raakt. Zelfs loslopen begint een mogelijk te worden – en dat was mijn droom waarvan ik voor de bootcamp mij erbij neer had gelegd dat Milo nooit zou kunnen.”